dimarts, 27 de juliol del 2021

Castracions còsmiques

Úranos el capat, déu del cel
roca calcària tallada / 20x40x16 cm / 2021

 
Úranos, el Cel, déu primordial de la mitologia grega era marit de Gea, la Mare Terra, amb qui engendrà una nissaga de fills (titans, cíclops, hecatonquirs) que no deixava eixir del ventre de la seua mare per por a ser destronat per algun d'ells. En una d'aquelles, Gea decidí armar un dels titans anomenat Cronos, el Temps, amb una falç de sílex. I amb aquella arma de destrucció massiva, el fill va tallar els genitals del seu pare. Del líquid seminal d'Úranos en forma d'escuma marina, va nàixer Afrodita i, de la sang, van nàixer el gegants, les erínies i les melíades. Recordeu que allò de galàxia i Via Làctia té a veure amb la llet. 

Amb el pas d'etapes eòniques i innombrables generacions, van aparéixer els humans. I potser aquella castració primigènia va inspirar finalment totes aquelles mandangues psicoanalítiques de la “por a la castració” , el “complex d'Èdip” , etc, etc. Ma se non è vero, è ben trovato
 

4 comentaris:

  1. Preciosa la escultura y la explicación mitológica precisa.

    ResponElimina
  2. Magnífic text de la mitologia grega per acompanyar una espectacular escultura teua.

    ResponElimina
  3. Complint amb el meu compromís i amb permís de l'autor del blog, afegiré que quan parlem de la Via Làctia ens referim no solament a un altre tipus de llet, sinó també a una altra llegenda. Ni més ni menys que la de l'heroi Hèrcules o Hèracles, com el van batejar primerament els grecs. En realitat, el seu nom era Alceu, com el seu avi, qui era fill d'un altre heroi, Perseu, i de la mortal Andròmeda. Hèracles significa "qui dona fama a Hera" i fa referència als Dotze treballs que va haver de fer per satisfer a la deessa agreujada. Però no ens n'anem per les rames, cosa que és el més fàcil quan ens endinsem en el món de la mitologia.
    Com déiem, la via Làctia ja no té res a veure amb Uranós, ni amb Cronos, sinó amb la tercera generació, la dels Olímpics. Zeus, que tenia fama merescuda de seductor, va tindre una relació amorosa amb la tebana Alcmena, casada amb Amfitrió. És clar que per a seduir-la i enganyar-la va haver de transformar-se en el mateix Amfitrió. Aquest va esdevindre pare putatiu abans que sant Josep. Hi ha diverses versions. La que m'agrada contar és aquella en què Zeus volia que Hèrcules fora immortal com ell. Per aconseguir-ho, li'l va posar al pit de l'esposa, d'Hera, mentre aquesta dormia. Com Hèrcules ja gaudia d'una força sobrenatural, la va despertar amb un mos al mugró. En veure el fruit de la infidelitat del marit damunt, bruscament el va apartar del pit. De la llet sortida del pit, es va formar la Via Làctia.

    ResponElimina